Real Time Web Analytics

17 мар. 2014 г.

Plan de afacere pentru plantarea unei livezi de nuci și înființarea unei afaceri cu culturi nucifere.

In urma prezentarii succinte a beneficiilor pe care le puteti avea in urma plantarii de nuci, va vom prezenta in continuare cateva elemente cheie care conduc catre succesul unei astfel de afaceri dupa cum urmeaza: 

-    perioada in care arborele de nuc se maturizeaza este de 7-8 ani; 
-    dupa sadire, deja in al treilea an, apar primele fructe intr-o cantitate redusa (ex. un soi de nuc bun de origine frantuzeasca denumit Lara ajunge sa dea roade la 3-4 ani de la plantare);  
-    plantarea se face toamna, la o distanta de circa 9 metri intre pomi si 10 metri intre randuri;
-    densitatea optima este intre 120 - 170 de pomi/hectar, in functie de soiul ales;
-    soiurile de nuc recomandate spre plantare sunt cele romanesti, adaptate la conditiile de clima si sol de la noi, cum ar fi Valcor, Valmit, Jupanesti, Valrex etc;
-    costul unui pom variaza intre 30 si 100 de lei in functie de soi, loc de achizitie, etc;
-   gropile trebuie sa aibă o adancimea de circa 50-60 de centimetri, iar in fiecare groapa se vor introduce, inainte de plantare, circa 20 de kg de balegar fermentat (mranita);
-    plantatiile de nuc se infiinteaza numai pe terenurile favorabile din zone specifice acestei culturi, terenul se defriseaza de vegetatia lemnoasa, apoi se cultiva 3-4 ani cu leguminoase, perene sau anuale dupa care se infiinteaza cultura de nuc. 
-    fertilizarea de baza se face pe directia randului sau la fiecare pom, pregatirea terenului se face prin desfundare sau prin saparea gropilor mari de plantare.

Dupa ce v-ati informat cu privire la felul in care se pune pe picioare o astfel de afacere trebuie sa aveti in vedere un lucru extrem de important si anume la ce cheltuieli sunteti supus in faza de inceput. In opinia expertilor aceste cheltuieli (efectuate pana in momentul in care pomii incep sa rodeasca) sunt aproximate in jurul sumei de 10.000 de euro si includ:

1.    achizitionarea pomilor;
2.    efectuarea lucrarilor agricole specifice (saparea gropilor, ingradirea terenului, etc);
3.    combaterea bolilor si a daunatorilor;
4.    remunerarea angajatilor.


Din momentul in care plantatia de nuci incepe sa rodeasca se pot obtine anual 2,5 - 3 tone de nuci/hectar in functie de anumiti factori climatici. Cantitatea rezultata de nuci poate fi comercializata pe piata UE, aducandu-va in medie 10.000 de euro, in timp ce costurile de operare pentru un hectar nu pot depasi in opinia expertilor 1.000 de euro/an. 

Potrivit specialistilor, investitia se amortizeaza dupa doi ani de la intrarea pe rod a plantatiei, care isi poate dovedi rentabilitatea in medie pana la 35-40 de ani de la infiintare. 

Un amanunt foarte important este faptul ca dupa desfiintarea plantatiei, lemnul de nuc rezultat il puteti valorifica pe piata externa, drept materie prima pentru producerea mobilei (ex: pentru un metru cub de lemn platindu-se in medie intre 1.500 si 2.000 de euro). 
Piata de desfacere

Astazi in Europa exista un deficit estimat intre 80.000 si 100.000 de tone de miez de nuca. Piata este libera si trebuie sa stiti ca nucul nu creste oriunde. Printre tarile mari producatoare de culturi de nuci se regasesc: Maroc, S.U.A. Mexic, Chile, Argentina, China, Turcia, Ucraina, Romania, Rusia, Italia, Iran. 

Este foarte important de stiut pentru cei interesati sa intre intr-un astfel de business ca exportul de produs finit este cu mult mai rentabil decit exportul de nuci neprelucrate ca de exemplu: produs natur in pungi cu vid cu masa mica (de la 100 pana la 500 gr.), dulceata, nuci si miere, extracte cu alcool, miez de nuca in prune uscate, produse cosmetice si farmaceutice si multe altele.