Real Time Web Analytics

17 мар. 2014 г.

De ce nucul este protejat prin Lege În Romania și în Moldova și de ce este prețioasa plantația de Nuci.

Nucul este una dintre cele mai importante specii pomicole. Miezul de nuca este un aliment concentrat cu o compozitie complexa de substante proteice, substante grase, glucide, celuloza, potasiu, Mg, Ca, Fe, P, Zn, Cl. Fiind utilizat pentru produsele de cofetarie in industria dulciurilor, a uleiurilor fine, sapunurilor si in industria farmaceutica. Nucile verzi sunt bogate in vitamica C si se utilizeaza pt. prepararea lichiorurilor si dulceturilor. Lastari si scoarta se utilizeaza pentru extragerea taninului, a unor coloranti, iar lemnul este deosebit de apreciat in industra de mobiler.
In Romania pana la inceputul secolului XX, nucul, forma paduri si plantatii intinse in judetele Gorj, Valcea, Dambovita, Prahova, Bacau, Neamt, Iasi si Suceava. Atat in perioada celui de-al doilea razboi mondial cat si dupa aceea s-a remarcat o scadere masiva a numarului de pomi, cat si a productiei de nuci. Goana dupa lemnul de Nuc, dar si desele sistematizari si organizari de teritoriu, datorita colectivizarii tarii, au dus la taierea nechibzuita a acestui pom. Astefel ca numarul pomilor sacdeau de la an la an si odata cu ei si productia, spre exemplu: in 1938 in Romania existau 4,3 milioane de nuci cu o productie medie evaluata la 199.000 tone de nuci, in anul 1975 existau cca. 3 milioane de nuci, cu o productie medie de 290.00 tone. In anul 2002 Romania producea cca. 33-34 tone de nuci
In Romania nucul se cultiva in toate zonele, de la mare pana in zona dealurilor inalte, Romania fiind o zona preferata de Nuc datorita caracteristicilor pedo-climatice favorabile acestuia.
In Romania Nucul a fost si este protejat de lege, avand regim special de taiere, plantare si inregistrare. Nucii pot fi taiati doar in urmatoarele conditii:
- Exemplarele care au cel putin 1/3 din coroana uscata;
- Exemplarele care sunt pe suprafete unde s-a autorizat construirea de obiective;
- Exemplarele dezradacinate din cauze naturale.

Insa pentru fiecare Nuc taiat, chiar si in conditiile de mai sus, proprietarul este obligat prin lege sa planteze la loc trei nuci tineri. 




Комментариев нет:

Отправить комментарий