CULTURA NUCULUI
Nucule este una dintre cele mai importante specii pomicale. Miezul de nuca este un aliment concentrac cu o compozitie chimica complexa (substante proteice, substante grase, glucide, geluloza, potasiu, Mg, Ca, Fe, P, Zn, Cl) utilizat ca atare sau pt. produse de cofetarie in industria dulciurilor, a uleiurilor fine, sapunurilori si a lacurilor. Nucile verzi sunt bogate in vitamica C si se utilizeaza pt. prepararea lichiorurilor si dulceturilor. Lastari si scoarta se utilizeaza pt. taninului, a unor coloranti, iar lemnul este deosebit de apreciat in industre mobilei si sculptura.
Nucul este origiar din Asia Centrala si din unele zone ale Peninsulei Balcanice. Tarile mari producatoare sunt Maroc, S.U.A. Mexic, Chile, Argentina, China, Turcia, Ucraina, Romania, Rusia, Italia, Iran.
In Romania nucul se cultiva in toate zonele de la mare pana in zona dealurilor inalte, se utilizeaza tipuri valoroase di specia Juglas regia fiind omologati portaltoi secular R-M si Tg. Jiu J
Parcurgerea ciclului anual
Repausul relativ la nuc este destul de lung fiind cuprins intre douazeci aprilie si 10 mai. undele soiuri sunt protogine (Giurgiu 65, Germisara, Orastie) adica se deschid mai intai florile femeiesti, altele sunt protandre (Sibisel precoce, Novaci) putine sunt sinandre, (homogame). Inflorirea florilor femeiesti dureaza 14-16 zile, iar a celor barbatest 5-7 zile. Polenul este receptat atunci cand unghiul dintre lobi este la 90-150 grade.
La nuc soiurile sunt partial autofertile si intotdeauna interfertile, distanta dintre soiul de baza si polenizator trebuie sa fi de maxim 50-60 cm. Dupa legare fructele cresc destul de repede, endocarpul este inlaturat in iulie iar maturarea se face in septembrie – octombrie. Fructele care sunt drupe false au o greutate medie de 5-20 grame iar procentul de miez este 35-54%.
Cerinte fata de factori de vegetatie
Principali factori care influenteaza productia la nuc sunt : lumina, caldura, apa si solul.
Lumina – nucul fata de lumina are cerinte mari, de acea reuseste numai pe terenuri cu expozitie sudica si la distanta de plantere corespunzatoare. In condite de lumina slaba nucul rodeste putin, coroanele se degarnisesc si pomi devin sensibili la boli.
Caldura – fata de caldura cerintele sunt destul de mari, reuseste in zonele cu temperatura medie anuale de 8-11 grade Celsius cu ierni blande si veri calduroase. Atunci cand temperaturile sunt mai mari de 35 grade Celsius se produc arsuri pe frunze si pe fructe. In timpul ierni majoritatea soiurilor rezista pana -25 -28 grade Celsius, dar la inceputul si sfarsitul repausului temperaturile pot sa-i afecteze. Primavara dupa trecerea perioadei de cocire sunt afectati amenti si chiar ramurile de rod.
Sensibilitatea organelor florare in timpul infloritului este foarte mare, stigmatele degera la -0,8 -1grade Celsius iar temperaturile de -2 -3 grade Celsius florile si frunze.
Apa – fata de apa nucul are cerinte mari, obtinandu-se productii mari in zonele cu precipitaii medii anual de 600-700 mm/an. faptul ca nucul consuma cantitati mari de apa se explica si prin faptul ca aceasta specie creste foarte bine pe malul apelor curgatoare.
Nucul suporta perioadele de seceta dar nu de lunga durata, deoareace are sistemul radicular destul de profund.
Excesul de apa din sol si din aer este greu tolerat in aceste conditi nucul devine sensibil la boli si la ger.
Solul – cerintele fata de sol sunt de asemenea deastul de mari, nucul reuseste bine pe soluri cu textura mijlocie profunda, cu pH 6-7,5 si fertile. Pe solurile texturale, pe cele erodate cu strat fertil subtire, nucul creste si rodeste, necorespunzator. In primi ani nucul este pretentios fata de azot iar in timpul fructificari fata de fosfor si potasiu.
Particularitati tehnologice
Plantatile de nuc se infiinteaza numai pe terenurile favorabile din zone specifie acestei culturi. terenul se desfriseaza de vegetatie lemnoasa, apoi se cultiva 3-4 ani cu leguminoase, perene sau anual dupa care se infinteaza cultura de nuc. Fertilizarea de baza se face pe directia randului sau la fiecare pom, pregatirea terenului se face prin desfundare sau prin saparea gropilor mari de plantare.
Distanta de plantare la pot pe radacini proprii sau altoiti pe Jugless nigra sunt de 10-12 m intre randuri si 8-10 pe rand. In primi 10-12 ani,nucul poate fi indesit pe rand si intre canduri cu visin, mar si par slab viguroase.
Materialul saditor se obtine in pepiniere, nucul se poate imultisi prin seminta “tipuri selectionate” dar in acest caz caractere soiurilor nu se transmit fidel la descendenti. Pureti portaltoi se produc in scoala de pureti, pt. altoire sunt buni pureti de 1-2 ani, sanatosi iar diametrul tulpinei sa fie 8-20 mm. Ramurile altoi se recolteaza din pureti “elita” ele trebuie sa aiba lungimea de 50-100 cm si diamtrul 8-20mm. Materialul biologic se pastreaza pana la altoire stratificat in nisip umed. Puieti se scot de de la stratificare cu 10-15zile mai repede, se fasoneaza scurtand pivatul la 20-25cm.
Altoirea se efectueaza deobicei in ianuarie mecanizat, daca masinile sunt bine legate nu este necesara legarea iar cand altoirea se face manual este necesara legarea. Dupa altoire materialul se stratifica in lezi cu rumegus dezinfectat cu Topsin 0,1% apoi se forteaza in sere speciale timp de 10-14 zile. Fortarea este terminata cand punctul de altoire este complet carusat. Plantarea puietilor altoiti se face in randuri 90×40 cm.
Este necesar ca in timpul verii sa se fac 4-5 prasile,2-3 udari,o fertilizare suplimentara cu 40-50 kg Na/ha; 5-7 tratamente cu zeama bordeleza 0,75-1%
La puieti se mai fac lucrari in vedre de intepartarea a lastarilor porniti din portaltoi si se lasa un lastar din altoi.
Plantarea in livada se face toamna sau primavara devreme, scoaterea din pepiniere facanduse cu 2-3 zile inainte. In cazul taierilor, nucul se dirijeaza dupa urmatoarele sisteme de coroana: vas ameliorat, vas intarziat cu patru sarpante, piramide neetajate cu 5-6 sarpante, trebuie sa aiba 100-120 cm. Formarea coroanei nu necesita multe taieri, deoarece aceasta specie are o coroana rara bine luminata. Taierile la nuc se fac primavara in martie-aprilie. Intretinerea solului se face sub forma de ogor lucrat, ogor lucrat cu plante intercalate sau pt.ingrasamint verde. Dupa intrare pe rod solul se mentine inerbat intre randuri si curat pe rond prin erbicidare,nulcire sau prasile, inerbare totala sau cultivare de plante pentru ingrasamint verde in zonele suficient de umede.
Se pot utiliza atat erbicide preermegente cat si postemergente ,cele mai indicate fiind, Roundup 360 CE 6-8l/ha, Galont super CE 1-1,5l/ha, Focus ultra 3-4 l/ha care combat buruienile.
In primi ani de cultura nucul consuma cantitati mair de azot, de aceea in functie de gradul de aprovizionare a solului se administreaza ingrasaminte chimice.
Dupa intrarea pe rod se vor administra doze moderate de ingrasaminte 100-120kg/ha N, 60-80kg/ha K2O5, 60-80kg/ha K2O.
In zonele unde precipitatile sunt sup 600mm/am se impune irigarea nucului. Recoltarea fructelor se face diferentiat, pt. dulceata sau lichior se recolteaza cand au diametrul 1,2-2cm. Inainte de intarirea endocarpului pt. miez nucile se recolteaza la maturitate adica atunci cand mezocarpul crapa si se desprinde cu usurinta.
In tara noastra maturarea deplina se realizeaza din septembrie pana la sfarsitul lui octombrie, recoltarea se face in 2-3 reprize. Recoltarea se face prin scuturare cu prajini speciale invelite in partea superioara cu carpe sau cauciuc pt. a nu rani ramurile.
In plantatile mari scuturarea se face cu vigratoare speciale. Adunatul nucilor se face manual sau mecanizat daca solul a fost discuit si tavalagit. Scuturarea se mai poate face pe prelata sau plase cu ochiuri mici, adumarea facandu-se mai usor.
Dupa adunare nucile se decojesc repede, daca mezocarpul nu se desprinde usor nucile se introduc in camere ermetice intr-o atmosfera de 1% etilen timp de 12 ore, sau se introduc in saci, se uda bine din ora in ora timp de 12-24 ore, dupa care mezocarpul se indeparteaza usor.
Cand mezocarpul a fost indepartat nucile se spala 3-4 minute apoi se usuca pana la umiditatea 5-8%. Uscarea se face la aer sau pe uscatoare cu temperatura de 34-40 grade Celsius.
Dupa uscare nucile se calibreaza, se ambaleaza si se livreaza beneficiarilor, sau se pastreaza. Daca nucile au umiditate de 5-8% ele se pastreaza bine in camere temperaturi 10-12 grade Celsius timp de 2-3 ani.
Nucile care au orificiul peduncular bine inchis se pot albi cu ajutorul unei soluti de hipoclorid de calciu si carbonat de sodiu dup o tehnologie simpla.
Nucile se valorifica ca atare(cu coaja) sau decojite sub forma de sambure (miez) de nuca.
Комментариев нет:
Отправить комментарий