Real Time Web Analytics

19 февр. 2014 г.

Cheltuielile necesare pentru o plantație de livadă de Nuci în Republica Moldova

Cheltuielile necesare pentru o plantație de livadă de Nuci în Republica Moldova Pe un teren de 10 hectare. 
-    perioada in care arborele de nuc se maturizeaza este de 7-8 ani; 
-    dupa sadire, deja in al treilea an, apar primele fructe intr-o cantitate redusa (ex. un soi de nuc bun de origine frantuzeasca denumit Lara ajunge sa dea roade la 3-4 ani de la plantare); 15 kg de nuci la hectar, 33% dintre care este miez de pe un singur copac. 
-    plantarea se face toamna, la o distanta de circa 13-15 metri intre pomi si 113-15 metri intre randuri;
-    densitatea optima este intre 85 - 100 de pomi/hectar, in functie de soiul ales;
-    soiurile de nuc recomandate spre plantare sunt cele Moldovenești, adaptate la conditiile de clima si sol de la noi, cum ar fi Valcor, Valmit, Jupanesti, Valrex etc;
-    costul unui pom variaza intre15 si 20 de dolari in functie de soi, loc de achizitie satele de la Nordul Moldovei, etc;
-   gropile trebuie sa aibă o adancimea de circa 50-60 de centimetri, iar in fiecare groapa se vor introduce, inainte de plantare, circa 20 de kg de balegar fermentat (mranita) și paie 50%/50% astfel in cit locul hultuirii puietului sa fie la suprafața solului!;
-    plantatiile de nuc se infiinteaza numai pe terenurile favorabile din zone specifice acestei culturi, terenul se defriseaza de vegetatia lemnoasa, apoi se cultiva 3-4 ani cu leguminoase, perene sau anuale dupa care se infiinteaza cultura de nuc. 
-    fertilizarea de baza se face pe directia randului sau la fiecare pom, pregatirea terenului se face prin desfundare sau prin saparea gropilor mari de plantare.

Dupa ce v-ati informat cu privire la felul in care se pune pe picioare o astfel de afacere cu plantație de livadă de nuci trebuie sa aveti in vedere un lucru extrem de important si anume la ce cheltuieli sunteti supus in faza de inceput. In opinia expertilor aceste cheltuieli (efectuate pana in momentul in care pomii incep sa rodeasca) pentru o plantație de nuci pe un teren de 10 hectare sunt aproximate in jurul sumei de 16 000 $ si includ:

1.    achizitionarea pomilor; 1000 de pomi X 15$ =10000$
daca plantați nu puieți dar chiar nucă atunci cheltuielile de achiziționare a puietului pentru livadă este: 300$ pentru un teren de 10 hectare
2.    efectuarea lucrarilor agricole specifice (saparea gropilor, ingradirea terenului, etc);1500$/an
3.    combaterea bolilor si a daunatorilor;400$/an
4.    remunerarea angajatilor.400$/anDin momentul in care plantatia de nuci incepe sa rodeasca se pot obtine anual 2,5 - 3 tone de nuci/hectar in functie de anumiti factori climatici. Cantitatea rezultata de miez care constituie 33% din cantitatea nucilor poate fi comercializata pe piata UE, aducandu-va in medie 10.000 de euro pe an, in timp ce costurile de operare pentru un hectar nu pot depasi in opinia expertilor 1.000 de euro/an. 

Potrivit specialistilor, investitia se amortizeaza dupa doi ani de la intrarea pe rod a plantatiei, care isi poate dovedi rentabilitatea in medie pana la 35-80 de ani de la infiintare. 

Un amanunt foarte important este faptul ca dupa desfiintarea plantatiei, lemnul de nuc rezultat il puteti valorifica pe piata externa, drept materie prima pentru producerea mobilei (ex: pentru un metru cub de lemn platindu-se in medie intre 1.500 si 2.000 de euro). 
Piata de desfacere

Astazi in Europa exista un deficit estimat intre 80.000 si 100.000 de tone de miez de nuca. Piata este libera si trebuie sa stiti ca nucul nu creste oriunde. Printre tarile mari producatoare de culturi de nuci se regasesc: Maroc, S.U.A. Mexic, Chile, Argentina, China, Turcia, Ucraina, Romania, Rusia, Italia, Iran. 

Este foarte important de stiut pentru cei interesati sa intre intr-un astfel de business ca exportul de produs finit este cu mult mai rentabil decit exportul de nuci neprelucrate ca de exemplu: produs natur in pungi cu vid cu masa mica (de la 100 pana la 500 gr.), dulceata, nuci si miere, extracte cu alcool, miez de nuca in prune uscate, produse cosmetice si farmaceutice si multe altele.