Real Time Web Analytics

19 февр. 2014 г.

Care este cantitatea de nuci recoltată de pe un copac de nuci și care este cantitatea de miez de nucă obținut la un hectar de plantație de Nuci?

Sunt cunoscute circa 20 specii de nuci, insa cel mai raspandit la noi, dar si cel mai productiv este nucul grecesc.

Nucul este foarte apreciat atat pentru roada sa cat si pentru calitatile sale decorative, rezistentei sale si nu in ultimul rand pentru lemnul pretios.

In ultimul timp, foarte multi care s-au pomenit cu hectare de terenuri arabile in proprietate abia mai reusesc sa le prelucreze, iar in multe cazuri roada obtinuta nici nu acopera cheltuielile suportate la cresterea acesteia. Nu sunt putine cazurile cand taranii sau proprietarii isi lasa terenurile in paragina nemaiavand resurse si dorinta de a le prelucra. O sansa reala de a scapa de munca inutila, iar in 10-15 ani sa obtii un profit adevarat este plantarea nucilor pe aceste terenuri.

Nucul intra in roada peste 7-8 ani, insa costul roadei, obtinute in al 10-lea an dupa plantare, este dovedit ca poate acoperi toate cheltuielile suportate pentru prelucrarea solului si ingrijire, mai ales tinand cont ca aceste cheltuieli sunt minime. De pe un hectar de livada se poate recolta pana la 1,5-2 tone de nuci. 30% din această cantitate este miezul adică 2000kg-70%=600kg curate de miez de nucă de pe un hectar. 

Desigur, se poate planta pe zeci si chiar sute de hectare, dar se recomanda si 2-3 hectare. Nucul iubeste solurile roditoare si destul de umede, dar nu se recomanda de sadit pe locurile joase pentru ca este destul de vulnerabil la ingheturile tarzii.


Cantitatea de miez de nucă obținut de pe 3 hectare de plantație de Nuci este de 1800 kg de miez de nucă.


Se planteaza la o distanta de circa 14 m de la pom la pom (in depententa de parametrii terenului aceasta distanta poate fi calculata cu mici devieri). Creste mai bine sadit din nuca, direct la locul necesar. Poate fi crescut in pepiniera si plantat dupa 2-3 ani, insa permutarea o suporta destul de greu. Pot fi saditi si nuci altoiti, procurati in magazine specializate sau de la producatori recunoscuti. Acesti pomi dau roada deja dupa 4-5 ani, doar ca… si costul lor va fi putin mai ridicat.