Real Time Web Analytics

22 янв. 2014 г.

Despre stare in care se afla livezile de nuc in Republica Moldova

Directorul Institutului de Cercetari pentru Pomicultura, Mihai Rapcea, a comunicat ca suprafata plantatiilor de nuc s-a redus in ultimii ani de la 16 mii hectare in 1984, pina la 5 mii hectare in anul curent. Totodata, potrivit aceleiasi surse, plantatiile existente nu corespund cerintelor agrotehnice si, ca rezultat, potentialul de productivitate se realizeaza doar la nivelul de 20 la suta. 

Presedintele Asociatiei Producatorilor de Nuci, Alexandru Jolondcovschi, a mentionat ca plantatiile de nuci ar putea fi extinse pe terenurile degradate, care constituie in prezent peste 500 mii hectare. in urma prelucrarii miezului de nuca de la cinci copaci nuciferi se poate obtine o cantitate de ulei care se obtine de pe un hectar de floarea soarelui. 

Potrivit specialistilor MAIA, nucile din Republica Moldova sunt solicitate in tarile europene, inclusiv in Franta, Austria, Grecia, Germania. in perioada 2000-2004, volumul mediu de export al miezului de nuca a constituit 30 mii tone, in valoare de 21 milioane USD. 

Nucul este considerat una dintre cele mai vechi plante pomicole de pe teritoriul Republicii Moldova. Potrivit specialistilor, virsta medie a nucului este de 200-300 ani, iar productia medie care poate fi obtinuta de pe un arbore constituie aproximativ 300 kilograme. Conform datelor recensamintului plantatiilor pomicole din 1994, in Republica Moldova exista peste 2,2 milioane arbori de nuc.




Комментариев нет:

Отправить комментарий