- perioada in care arborele de nuc se maturizeaza este de 7-8 ani;
- dupa sadire, deja in al treilea an, apar primele fructe intr-o cantitate redusa (ex. un soi de nuc bun de origine frantuzeasca denumit Lara ajunge sa dea roade la 3-4 ani de la plantare);
- plantarea se face toamna, la o distanta de circa 9 metri intre pomi si 13 metri intre randuri;
- densitatea optima este intre 120 - 170 de pomi/hectar, in functie de soiul ales;
- soiurile de nuc recomandate spre plantare sunt cele romanesti, adaptate la conditiile de clima si sol de la noi, cum ar fi Valcor, Valmit, Jupanesti, Valrex etc;
- costul unui pom variaza intre 30 si 100 de lei in functie de soi, loc de achizitie, etc;
- gropile trebuie sa aibă o adancimea de circa 50-60 de centimetri, iar in fiecare groapa se vor introduce, inainte de plantare, circa 20 de kg de balegar fermentat (mranita);
- plantatiile de nuc se infiinteaza numai pe terenurile favorabile din zone specifice acestei culturi, terenul se defriseaza de vegetatia lemnoasa, apoi se cultiva 3-4 ani cu leguminoase, perene sau anuale dupa care se infiinteaza cultura de nuc.
- fertilizarea de baza se face pe directia randului sau la fiecare pom, pregatirea terenului se face prin desfundare sau prin saparea gropilor mari de plantare.
- dupa sadire, deja in al treilea an, apar primele fructe intr-o cantitate redusa (ex. un soi de nuc bun de origine frantuzeasca denumit Lara ajunge sa dea roade la 3-4 ani de la plantare);
- plantarea se face toamna, la o distanta de circa 9 metri intre pomi si 13 metri intre randuri;
- densitatea optima este intre 120 - 170 de pomi/hectar, in functie de soiul ales;
- soiurile de nuc recomandate spre plantare sunt cele romanesti, adaptate la conditiile de clima si sol de la noi, cum ar fi Valcor, Valmit, Jupanesti, Valrex etc;
- costul unui pom variaza intre 30 si 100 de lei in functie de soi, loc de achizitie, etc;
- gropile trebuie sa aibă o adancimea de circa 50-60 de centimetri, iar in fiecare groapa se vor introduce, inainte de plantare, circa 20 de kg de balegar fermentat (mranita);
- plantatiile de nuc se infiinteaza numai pe terenurile favorabile din zone specifice acestei culturi, terenul se defriseaza de vegetatia lemnoasa, apoi se cultiva 3-4 ani cu leguminoase, perene sau anuale dupa care se infiinteaza cultura de nuc.
- fertilizarea de baza se face pe directia randului sau la fiecare pom, pregatirea terenului se face prin desfundare sau prin saparea gropilor mari de plantare.
Комментариев нет:
Отправить комментарий