Miezul de nucă constituie un aliment complet şi concentrat conţinând substanţe grase (52-70%), substanţe proteice (12-25%), zaharuri (5-25%) substanţe minerale (1,3-2,4%), etc.
Valoarea energetică a unui kg de miez de nucă este echivalentă cu: 1 kg pâine + 0,5 kg carne +0,5 kg cartofi + 0,5 kg peşte + 0,5 kg prune uscate + 1 kg pere, asigurand 6364 calorii (V. Cociu, 1983).
Miezul de nucă este folosit în fabricarea de ulei comestibil şi tehnic folosit în pictură, fabricarea cernelii tipografice, fabricarea săpunului de lux etc.
Nucile verzi, se folosesc pentru dulceţuri, conţinând o cantitate mare de vitamina C şi anume de patruzeci de ori mai mult decât sucul de portocale: dintr-un kg de coji verzi de nucă se poate extrage o cantitate de vitamina C egală cu cea extrasă din 10 kg de lămâi.
Frunzele, lăstarii, mugurii, scoarţa şi rădăcinile constituie un izvor de materie primă încă foarte puţin folosit la noi în ţară.
Odinioară, populaţia la sate folosea intens vopselele extrase din frunze, lăstari şi scoarţă de nuc pentru vopsitul lânii, bumbacului şi chiar a mătăsii, fiind considerate vopsele netoxice şi deosebit de rezistente la deodorare.
Frunzele de nuc verzi puse la macerat în petrol lampant, constituie un bun unguent în tratarea reumatismului. Miezul de nucă este indicat pentru diabetici şi pentru completarea regimului alimentar vegetarian.
Комментариев нет:
Отправить комментарий